19:32

Apple crumble pie | Almás borzas pite

Már másodszorra sütöm meg ezt a megunhatatlanul finom süteményt, az almás pitét. Első próbálkozásra a tészta nagyon könnyű lett, mintha nem is hagyományos pitét ennék. Az almatöltelék azonban abban is kifogástalan lett, csakúgy, mint a legutóbbi, tegnapi alkalomkor. Mindezt drága nagymamámnak köszönhetem, akitől eltanultam az alma beízesítését. Naná, hogy örültem, amikor ugyanazt az ízt kaptam végeredményül. Az inspiráció a Lipóti pékség álomszerű pitéje... jó érzés közel járni hozzá. Az elkészített süti kellemes vasárnap délutáni csemege a család számára, de nálunk ugyanúgy elfogy a hét bármely napjának bármely napszakában.


Recept:

Töltelék
  Hozzávalók: - 5-6 nagyobb alma
                     - 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
                     - 1 evőkanálnyi étkezési búzadara
                     - 1,5-2 evőkanálnyi cukor

Elkészítés: az almákat meghámozva lereszeljük, majd a fahéjjal, cukorral és a búzadarával összekeverjük. A cukor egyaránt bevethető porcukor vagy kristálycukor formájában (később a tésztánál úgyszintén), hozzáadását a szubjektivitásra bízom, kóstolgatni kell közben, abszolút egyéni ízlés dolga az édes íz mértékének meghatározása.

Tészta:
  Hozzávalók: - 45 dkg liszt
                     - 3 tojássárgája
                     - 15 dkg vaj
                     - 10 dkg cukor
                     - két evőkanál tejföl
                     - 1 csipet só
                     - fél csomag sütőpor

Elkészítés: a vajat felolvasztjuk, majd kb. 10 perces hűlés után felhasználjuk a hozzávalók összegyúrásánál.
A kapott tésztát elfelezzük, és az egyik részét egy 20x30 cm-es tepsiben kinyújtjuk. Egy vékony alapot kapunk ezzel, viszont sütés közben feljön. A tésztaalapra egyenletesen kiterítjük az almát, majd a tészta második fele kerül felhasználásra. Alma- vagy nagylyukú sajtreszelővel reszeljük le, hogy lehetőleg teljesen lefedje az almát. Ezután mehet a sütőbe 35 percre 200 fokon.
Az esetleges cukorhiányt porcukorszórással kompenzálhatjuk, de egyszerű, igényes tálalási módszerként is használatos.

(A fotók saját készítésűek)

Üdv,
Adél

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts