18:46

HOMEMADE DONUTS


Szép novemberi napot mindenkinek! Ez a kedvenc hónapom, ebben van a legtöbb ünnep család szinten, körülbelül a fele ekkor született, velem együtt is! Így tehát a kedvenc hónap eljövetelekor a kedvenc édességem receptjének megosztása következik. Története az, hogy a nagymamám nagyon finom, hagyományos fánkot tud készíteni. Erre alapozva végre meg szerettem volna teremteni vele a divatosabb vonalat is, a lyukas közepű fánkokat! Sikeresen vettük az akadályokat, a változtatás pedig annyi volt a hagyományos fánksütéshez képest, hogy kiszaggattuk a tésztakorong belsejét. Érdemes nagy adagot készíteni egyszerre - így nagycsalád esetén ajánlom az alábbi adag megkétszerezését -, ha már megtesszük a hosszadalmas előkészületeket.

Recept (28-30 darabhoz): 

Hozzávalók: - 1/2 kg liszt
                     - 3 dkg élesztő
                     - 5 dkg porcukor
                    - 5 dkg vaj
                    - 2 tojássárgája
                    - késhegynyi só
                    - 1/2 liter tej
                    - 1 liter olaj/1 kg zsír

Elkészítés: előkészületként a lisztet langyosítsuk meg, a takaró kendő és a gyúródeszka szintén meleg hőmérsékletet vegyen fel. Ajánlatos így egyenletes melegségű helységben dolgozni.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral és három kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukrot a tojássárgájával összekeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk, majdezt jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet, és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk. Húsz percig robotgéppel dagasztjuk a tésztát. Lisztet szórva a tetejére hagyjuk másfélszeresére kelni, melyet letakarással segíthetünk elő. Ezután ezt a várhatóan nagyon lágy tésztát a gyúródeszkára borítjuk, és annyi lisztet adunk hozzá, míg könnyedén nem tudunk dolgozni vele, azaz amíg nem tudjuk elkezdeni a kiszaggatást. Hogyha megfelelő utóbbi művelet megkezdéséhez, akkor pohár vagy bögreméretű darabokat szaggatunk, majd a közepét egy kisebb szaggatóval távolítjuk el. Ennek a maradéknak felhasználása újabb összegyúrással lehetséges. Ha kiszaggattuk a fánkokat, ismét hagyjuk kelni félórát letakarva, a lisztezett deszkán. Az idő lejártával a forró olajban, a fánk felső részének alulra kerülésével sütjük aranybarnára.
Díszítésként fehércsokit, csokoládét, cukormázat tehetünk a fánkok tetejére, megszórhatjuk tortadarával, vagy egyéb fogyasztható dekorgyönggyel.
 (A képek saját készítésűek)

Üdv,
Adél

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts