2015. október 13., kedd

Pumpkin pie

Sziasztok!
Írok a suliújságba így az utolsó évben, és megkértek, hogy a gasztro rovatot szerkesszem. Mivel annyira szeretem a pitéket, most sem lehettem rest, és az amerikai hálaadás ünnepet megcélozva sütőtökös pite készítésére szántam el magam, valamint a közelgő Halloweenre is tökéletes vendégváró süti. Ennek az édességnek a receptjét kísérleteztem ki, majd írtam be cikként. Remélem, ha kijön a lap, tetszeni fog mindenkinek!
Valójában egy elég megosztó sütiről van szó. Én például nem szeretem magát a sütőtököt, de amikor szóba jött az ebből készült pite ötlete, anyukám szorgalmazta, apukám fanyalgott, végül mégis neki ízlett a legjobban!
Elég csak előkészíteni, a fűszerek jellegzetes őszi hangulatot csempésztek a konyhába, amikor pedig a hozzávalók kezdtek összesülni a sütőben, még különlegesebb illatfelhő borult az egész lakásra.
Nem bonyolult, csak a tököt is meg kell sütni, és a tésztát is először magában elősütni.





(A képek saját készítésűek)

Hozzávalók:
 Tészta: - 150 g vaj
             - 25 g porcukor
             - 225 g liszt
             - 3 evőkanálnyi víz

 Töltelék: - 2 csészényi sütőtök
                - 1 dl tej
                - 1 teáskanálnyi gyömbér
                - 1,5 teáskanálnyi fahéj
                - 1,5 teáskanálnyi őrült fahéj
                - 1 csipet só
                - 2/3 csésze cukor

Elkészítés: az egész sütőtököt megmossuk, eltávolítjuk a magos részét, szeletekre vágjuk, majd 180 °C-on sütjük egy tepsiben, míg piros nem lesz.
Eközben elkészíthetjük a tésztát. A hozzávalókat maradéktalanul a tálba helyezve összegyúrjuk. 1-2 perces gyúrás után egynemű, világos tésztát kapunk, ügyesen és egyenletes szétterítve pitesütőbe tesszük. Fontos, hogy az oldalára is felnyúljon a tészta, hiszen később ez adja a keretet a sütőtökös tölteléknek és a kész tortaszeleteknek. 180 °C-on 15 percig mehet a sütőbe.
Ha kihűlt a már megsült sütőtök, kivájjuk két csészényi belsejét, és egy tálban felöntjük a tejjel, és hozzáadjuk a fűszereket, sót, cukrot. Összekeverjük, majd egyszerűen ráöntjük a sütőformában pihenő elősütött tésztalapra, és 160 °C-on 40 percig készre sütjük.
Hogyha kihűlt, tálalhatjuk csak magában, vagy akár mascarpone habbal megkoronázva.

Jó étvágyat,
Adél

2 megjegyzés: