2016. július 29., péntek

Tudjátok, mire vágytam hosszú idő után? Hogy olyan kakaós csigát ehessek, amit a nagymamám sütött, amikor még kisebb voltam. Mindig mini kakaós csigákat készített, viszont abból több tepsinyit, és a maradékot reggel tejjel elfogyasztva maga volt a mennyország!
A hétvégén én is arra vetemedtem, hogy utánanézek ennek a receptnek, hogy s miként kell. Azt tudni kell erről az édességről is, hogy kelt tésztát kell gyúrni, úgyhogy élesztőt kell használni hozzá. Erről már írtam a hamburgerzsemlés bejegyzésem során, hogy én miként tapasztaltam ki a legmegfelelőbb módon.
Ínycsiklandó ízek, már elsőre azt mondhatom, hogy tökéletes lett.



Hozzávalók: - 300 ml tej
                     - 50 g élesztő
                     - 600 g liszt
                     - 200 g vaj
                     - fél teáskanálnyi só
                     - 2 tojás
                     - 14 evőkanálnyi kristálycukor
                     - 10 teáskanálnyi holland kakaópor

Elkészítés: az élesztőt felfuttatjuk 2 evőkanálnyi kristálycukorral elkevert tejben. Olvasszunk fel 100 gramm vajat, és adjuk hozzá a liszttel, 1 darab tojással együtt az élesztőhöz. Addig dagasszuk, míg lágy tészta nem kerekedik belőle. Konyharuhával, meleg helyen tárolva 40 percig pihentessük a tésztát. Az idő leteltével lisztezett felületre téve nyújtsuk ki. A holland kakaóport és a maradék, 12 evőkanálnyi cukrot keverjük össze egy kisebb tálban. A maradék 100 gramm vajat olvasszuk fel szintén, és kenjük a kinyújtott tésztára, majd a kakaós-cukros keveréket is eloszlatjuk rajta egyenletesen, hintve azt. Szorosan tekerjük fel a tésztát, és vágjuk fel körülbelül 1,5 centis szeletekre. Nekem ebből a mennyiségből két tepsinyi adag jött ki, és az egyiket kilapítva raktam be a sütőbe, a másikat nem. Mindkettő pompás lett, sütés után nemigen lehetett különbséget találni. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és 20 percet kelesszük még őket. Egy tojásnak maradnia kellett. Ez arra szolgál, hogy felverjük, mintha rántottához készülnénk, és bekenjük a kakaós csigák tetejét. Már csak a sütés maradt vissza! 10-15 percet kell nekik adni 200 fokra előmelegített sütőben, figyelni kell, míg aranybarnára nem sülnek.




Jó étvágyat,
Adél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése